משימה מספר 2:
א.
משתנה בלתי תלוי - אור השמש
משתנה תלוי - הבשלת עגבנייה
משתנה בלתי תלוי - אור השמש
משתנה תלוי - הבשלת עגבנייה
- שאלת חקר: השפעת כמות אור השמש על הבשלת העגבנייה.
- נושא החקר: הבשלת העגבנייה
- בחרנו בנושא זה כי הבשלת העגבנייה והשפעתו של האור עליה מעניין אותנו.
אין לנו קשר לנושא זה, אבל הוא מעניין אותנו, ואנו רוצות לחקור אותו.
- אנו מתכוונות לבצע את החקר בעזרת ניסוי.
ב.
- בחרנו בנושא זה כי הבשלת העגבנייה והשפעתו של האור עליה מעניין אותנו.
אין לנו קשר לנושא זה, אבל הוא מעניין אותנו, ואנו רוצות לחקור אותו.
- אנו מתכוונות לבצע את החקר בעזרת ניסוי.
ב.
- כתיבת שאלות משנה:
1. האם עגבנייה היא ירק או פרי?
מבחינה מדעית, העגבנייה מוגדרת כפרי, מכיוון שהיא מכילה זרעים. הגדרתה בבישול היא כירק, מכיוון שאינה נוטה למתיקות.
מאיפה התשובה לשאלה
2. מהי קרינה?
קרינה הינה אנרגיה הנעה בצורה של גלים או בצורה של חלקיקים. ישנם סוגים שונים של קרינה, שהם בעלי אנרגיה שונה ולהם השפעה שונה על צמחים, בעלי חיים ובני אדם.
מאיפה התשובה לשאלה
3. מה מתרחש בתהליך ההבשלה?
במהלך תהליך ההבשלה נעלם הצבע הירוק, ובמקביל נוצרים פיגמנטים, הנותנים לפרי או לירק את צבעו.
מאיפה התשובה לשאלה
4. מהם השימושים של אור השמש אצל בני האדם?
השימושים של אור השמש אצל בני האדם הם: האור שבא לידי ביטוי ע"י קרינת השמש שמייצרת כמות אנרגיה גדולה המנוצלת ע"י בני האדם לחימום, הפקת חשמל, בישול וחימום מים וגם כאור יום. גם בני אדם צריכים את אור השמש לתהליכים שקורים בגוף, לדוגמה: ייצור ויטמין D.
מאיפה התשובה לשאלה
5. אילו ערכים תזונתיים וויטמינים יש בעגבנייה?
בעגבנייה ישנם המון ערכים תזונתיים והעיקרי מבניהם הינו הליקופן (ליקופן שחשב כמסייע במניעת סוגי מחלות סרטן).
ויש עוד מגוון רב של וויטמינים בעגבנייה, לדוגמה: ברזל, סידן, אשלגן, נתרן.
מאיפה התשובה לשאלה
6. מהי הבשלה?
הבשלה הינה תהליך הקורה בפירות ובירקות, עם זאת ההבשלה הופכת את הפירות מבוסר שלא ניתנים לאכילה לכך שהם מבשילים וטובים לאכילה ולבריאות. בהבשלה הופכים הפירות למתוקים יותר, פחות חמוצים, פחות ירוקים ורכים יותר.
מאיפה התשובה לשאלה
7. מהו מקור שם העגבנייה?
מקור שם העגבנייה נבע מכך שיחיאל מיכל פינס, הציע את השורש ע-ג-ב (=חיזור), בגלל הכינוי העממי לעגבנייה באירופה – "תפוח אהבה".
מאיפה התשובה לשאלה
8. איך קרינה משפיעה על יצורים חיים?
קרינה משפיעה על יצורים חיים בכך שלקרינה ישנה השפעה הורמונלית על בעלי חיים שונים, על התפתחות גדילה ועל רבייה, לדוגמה: האור משפיע על רמות הורמונים הקשורים להתנהגות החיזור של בעלי החיים ופעילות בעלי החיים והשעון הביולוגי שנקבע על פי שעות האור והחושך.
מאיפה התשובה לשאלה
9. מהם הגורמים שיכולים לגרום לפגיעה בגידול והתפתחות העגבנייה?
הגורמים שיכולים לגרום לפגיעה בגידול והתפתחות העגבנייה הינם: מים, חיידקים, צואה של בעלי חיים, היגיינה לא טובה של העובדים בבתי האריזה, תהליכי ההשקיה, ואופני הערבוב של המים עם דשנים כימיים שלא טובים לבני האדם וקרבתם של השדות לבעלי חיים העלולים לבוא במגע עם הצמחים.
מאיפה התשובה לשאלה
10. האם עגבנייה צריכה אור כדי לגדול/להתבשל?
כן, העגבנייה היא פרי של קיץ ומומלץ להתחיל לשתול אותה באביב או בקיץ כדי שיהיה לה אוויר לח ואור שמש.
מאיפה התשובה לשאלה
תכנון הניסוי:
- בעיה: כיצד כמות האור משפיעה על הבשלת העגבנייה?
- השערה: לדעתנו, הבשלת העגבנייה תלויה בכמות האור שהיא תקבל, אם העגבנייה תקבל יותר אור היא תבשיל, ותבשיל יותר מהר.
- כלים וחומרים: עגבניות, קרטון וקופסה.
- מהלך הניסוי:
1. לוקחים 6 עגבניות (הניסוי הוא עם 3 עגבניות,אבל לאמינות הניסוי הכפלנו פי 2) לא בשלות.
2. שמים כל אחת במצב שונה: אחת בחוץ באור, אחת בחוץ בצל סגורה בקופסה, ואחת קצת באור וקצת בצל.
3. מחכים לתוצאות הניסוי (שהעגבניות תהיינה בשלות בשלושת המצבים, ומי הראשונה שתהייה בשלה...)
- דרך מדידת תוצאות: אנו מתכוונות למדוד את התוצאות כך: נרשום בכל כמה זמן את התפתחות העגבניות ובסיומו של הניסוי נבדוק את הבשלת כל עגבנייה במצבים השונים.
- תוצאות:
- מסקנות: הסקנו מהניסוי שככל שעגבנייה נחשפת לאור השמש יותר כך היא יותר בשלה וכך גוון הצבע שלה אדום יותר מאשר העגבניות שנחשפו פחות לאור השמש. כששמנו את 2 העגבניות האחרות פחות בשמש הן התחילו לקבל פחות גוון אדמדם ונשארו עם הצבע הירוק טיפה, מאשר העגבנייה שנחשפה באופן מלא לשמש. אם אנו חוסמים את כניסת האור והאוויר לעגבנייה היא לא תוכל להתבשל כמו שצריך.
- המלצות:
המלצתנו להמשך היא שכאשר אנו קונים עגבניות ירוקות כדאי שנניח אותן על יד עדן החלון בכדי שהן יבשילו במהירות תוך ימים ספורים והן תהיינה הכי בשלות וטריות.
1. האם עגבנייה היא ירק או פרי?
מבחינה מדעית, העגבנייה מוגדרת כפרי, מכיוון שהיא מכילה זרעים. הגדרתה בבישול היא כירק, מכיוון שאינה נוטה למתיקות.
מאיפה התשובה לשאלה
2. מהי קרינה?
קרינה הינה אנרגיה הנעה בצורה של גלים או בצורה של חלקיקים. ישנם סוגים שונים של קרינה, שהם בעלי אנרגיה שונה ולהם השפעה שונה על צמחים, בעלי חיים ובני אדם.
מאיפה התשובה לשאלה
3. מה מתרחש בתהליך ההבשלה?
במהלך תהליך ההבשלה נעלם הצבע הירוק, ובמקביל נוצרים פיגמנטים, הנותנים לפרי או לירק את צבעו.
מאיפה התשובה לשאלה
4. מהם השימושים של אור השמש אצל בני האדם?
השימושים של אור השמש אצל בני האדם הם: האור שבא לידי ביטוי ע"י קרינת השמש שמייצרת כמות אנרגיה גדולה המנוצלת ע"י בני האדם לחימום, הפקת חשמל, בישול וחימום מים וגם כאור יום. גם בני אדם צריכים את אור השמש לתהליכים שקורים בגוף, לדוגמה: ייצור ויטמין D.
מאיפה התשובה לשאלה
5. אילו ערכים תזונתיים וויטמינים יש בעגבנייה?
בעגבנייה ישנם המון ערכים תזונתיים והעיקרי מבניהם הינו הליקופן (ליקופן שחשב כמסייע במניעת סוגי מחלות סרטן).
ויש עוד מגוון רב של וויטמינים בעגבנייה, לדוגמה: ברזל, סידן, אשלגן, נתרן.
מאיפה התשובה לשאלה
6. מהי הבשלה?
הבשלה הינה תהליך הקורה בפירות ובירקות, עם זאת ההבשלה הופכת את הפירות מבוסר שלא ניתנים לאכילה לכך שהם מבשילים וטובים לאכילה ולבריאות. בהבשלה הופכים הפירות למתוקים יותר, פחות חמוצים, פחות ירוקים ורכים יותר.
מאיפה התשובה לשאלה
7. מהו מקור שם העגבנייה?
מקור שם העגבנייה נבע מכך שיחיאל מיכל פינס, הציע את השורש ע-ג-ב (=חיזור), בגלל הכינוי העממי לעגבנייה באירופה – "תפוח אהבה".
מאיפה התשובה לשאלה
8. איך קרינה משפיעה על יצורים חיים?
קרינה משפיעה על יצורים חיים בכך שלקרינה ישנה השפעה הורמונלית על בעלי חיים שונים, על התפתחות גדילה ועל רבייה, לדוגמה: האור משפיע על רמות הורמונים הקשורים להתנהגות החיזור של בעלי החיים ופעילות בעלי החיים והשעון הביולוגי שנקבע על פי שעות האור והחושך.
מאיפה התשובה לשאלה
9. מהם הגורמים שיכולים לגרום לפגיעה בגידול והתפתחות העגבנייה?
הגורמים שיכולים לגרום לפגיעה בגידול והתפתחות העגבנייה הינם: מים, חיידקים, צואה של בעלי חיים, היגיינה לא טובה של העובדים בבתי האריזה, תהליכי ההשקיה, ואופני הערבוב של המים עם דשנים כימיים שלא טובים לבני האדם וקרבתם של השדות לבעלי חיים העלולים לבוא במגע עם הצמחים.
מאיפה התשובה לשאלה
10. האם עגבנייה צריכה אור כדי לגדול/להתבשל?
כן, העגבנייה היא פרי של קיץ ומומלץ להתחיל לשתול אותה באביב או בקיץ כדי שיהיה לה אוויר לח ואור שמש.
מאיפה התשובה לשאלה
תכנון הניסוי:
- בעיה: כיצד כמות האור משפיעה על הבשלת העגבנייה?
- השערה: לדעתנו, הבשלת העגבנייה תלויה בכמות האור שהיא תקבל, אם העגבנייה תקבל יותר אור היא תבשיל, ותבשיל יותר מהר.
- כלים וחומרים: עגבניות, קרטון וקופסה.
- מהלך הניסוי:
1. לוקחים 6 עגבניות (הניסוי הוא עם 3 עגבניות,אבל לאמינות הניסוי הכפלנו פי 2) לא בשלות.
2. שמים כל אחת במצב שונה: אחת בחוץ באור, אחת בחוץ בצל סגורה בקופסה, ואחת קצת באור וקצת בצל.
3. מחכים לתוצאות הניסוי (שהעגבניות תהיינה בשלות בשלושת המצבים, ומי הראשונה שתהייה בשלה...)
- דרך מדידת תוצאות: אנו מתכוונות למדוד את התוצאות כך: נרשום בכל כמה זמן את התפתחות העגבניות ובסיומו של הניסוי נבדוק את הבשלת כל עגבנייה במצבים השונים.
- תוצאות:
- מסקנות: הסקנו מהניסוי שככל שעגבנייה נחשפת לאור השמש יותר כך היא יותר בשלה וכך גוון הצבע שלה אדום יותר מאשר העגבניות שנחשפו פחות לאור השמש. כששמנו את 2 העגבניות האחרות פחות בשמש הן התחילו לקבל פחות גוון אדמדם ונשארו עם הצבע הירוק טיפה, מאשר העגבנייה שנחשפה באופן מלא לשמש. אם אנו חוסמים את כניסת האור והאוויר לעגבנייה היא לא תוכל להתבשל כמו שצריך.
- המלצות:
המלצתנו להמשך היא שכאשר אנו קונים עגבניות ירוקות כדאי שנניח אותן על יד עדן החלון בכדי שהן יבשילו במהירות תוך ימים ספורים והן תהיינה הכי בשלות וטריות.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה